Wykonanie
Tak się dobrze składa, że u mnie w rodzince wszyscy bardzo lubimy
podroby.. typu
serca, żołądki,
wątróbka. Dziś na obiad przygotowałam duszone
serca indycze z
marchewką. Danie bardzo smaczne, pożywne, świetne na chłodne dni. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu (
serca indycze są dość duże więc szybko i sprawnie się je kroi ) tylko podczas duszenia trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo muszą być uduszone do całkowitej miękkości, a troszkę to trwa.. ale zapewniam, że warto efekt końcowy wynagrodzi nam czas oczekiwania :)Polecam :)Składniki- 60 dkg
serc indyczych- 2 duże
marchewki- 1
cebula-
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
czosnek mielony,
sól,
sos sojowy-
olejWykonanie
Serca moczę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, wycinam zbędne żyłki i tłuszczyk, kroję na połówki i w paseczki.
Marchewkę obieram kroje w słupki,
cebule w większa kosteczkę. Pokrojone serduszka wrzucam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem łyżki
oleju, chwilkę podsmażam aż stracą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję
listek laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
czosnek, zalewam niewielką ilością wrzącej
wody ( tak aby tylko przykryła
mięso ), przykrywam pokrywka i duszę na wolnym ogniu. Kiedy
serca są już na wpół miękkie dodaje
marchewkę i
cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam
solą, lub
sosem sojowym.Tak uduszone
serca można podać na dwa sposoby: duszone w własnym sosie z dodatkiem
pieczywa, lub powstały sos zagęścić
mąką,
śmietaną, lub
serkami i podać z czym kto lubi np. z
kaszą,
ziemniakami,
makaronem.Smacznego :)