ßßß
Cookit - przepis na Nagie gołąbki w sosie pomidorowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Nagie gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki
Papryka słodka
Grzyby suszone
Majeranek
Jajko
Czosnek
Bułka tarta
Koncentrat pomidorowy
Śmietana 18%
Bulion
Oregano
Bazylia
Mąka
Mięso mielone
Ryż
Sól
Pieprz
Wykonanie
mięso mielone
ok 500 g
ryż
ugotowany ok 200 g
sól
pieprz
słodka papryka
1 łyżeczkaszczypta startych
suszonych grzybów
szczypta
majeranku
1
jajko
2 ząbki
czosnku
bułka tarta
do panierowaniatłuszcz do smażenia na sos
koncentrat pomidorowy
200 ml
śmietany 18%
pół szkl
bulionu
sól
pieprz
oregano
bazylia
1 łyżeczka
mąki
kukurydzianej
Mięso mielone
wymieszać z
ryżem
, dodać
przyprawy
i
jajko
,
czosnek
rozgnieść w prasce lub drobniutko posiekać, wyrobić masę
mięsno
ryżową
, formować spore owalne kule wielkości gołąbka, panierować w
tartej bułce
i obsmażyć z każdej strony na tłuszczu.Przygotować sos;
Koncentrat pomidorowy
wymieszać z
bulionem
w rondelku, zagotować,
śmietanę
wymieszać z mączką kukurydzianą (używam jej jako zagęszczacz do
sosów
) wlać do rondelka ciągle mieszając, dodać
przyprawy
. Włożyć nagie gołąbki i gotować w sosie na małym ogniu ok 7-10 minPodałam z
ziemniakami
i
ogórkiem konserwowym
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2013/11/nagie-goabki-w-sosie-pomidorowym.html
Przepisy powiązane
Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie.
Tarta z mięsem mielonym
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania
PRZEPIS - Gołąbki w kapuście włoskiej i pekińskiej
Składniki powiązane (0)