Wykonanie
Lubie gdy gołąbki są z dużą ilością
kapusty, w związku z tym zrobiłam gołąbki w dwóch kapustach.
SKŁADNIKI:1
kapusta włoska1
kapusta pekińska1 szklanka
ryżubazyliamajeranekjajko1/2 kg
mięsa mielonegosól,
pieprzkoncentrat pomidorowybulionRyż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do wystygnięcia. W garnku zagotować
wodę z 1 łyżeczką
soli, gdy
woda będzie wrzała włożyć liście
kapusty włoskiej i gotować 5 minut, aż zmiękną. Następnie przełożyć je do wystygnięcia i w ten sam sposób postąpić z liśćmi
kapusty pekińskiej. Do miski włożyć
mięso, dodać
jajko,
ryż,
majeranek,
bazylię,
sól,
pieprze i dobrze wymieszać. Na desce ułożyć liść
sałaty włoskiej (wcześniej wyciąć zgrubiałą część liścia), na niego liść
kapusty pekińskiej a następnie porcję
mięsa. Boki
kapusty zawinąć do środka i całość zwinąć w rulon. W razie potrzeby zabezpieczyć wykałaczką. Ułożyć ściśle w garnku i zalać
bulionem, tak by wszystkie gołąbki były przykryte. Gotować pod przykryciem 40 minut. Następnie w niewielkiej ilości
bulionu rozpuścić
koncentrat pomidorowy w ramach uznania intensywności smaku i dodać do całości. Gotować jeszcze przez 10-15 minut na małym ogniu.