Wykonanie
Bardzo lubimy gołąbki, zwłaszcza z
młodej kapusty. Jak więc radzić sobie zimą, kiedy
kapusta jest twarda? Na ratunek przychodzą gołąbki bez zawijania, czyli uformowane jak kotlety, zanurzone w
sosie pomidorowym. Poszatkowana
kapusta szybko się gotuje a przy całym daniu jest mniej pracy niż przy tradycyjnych gołąbkach. :-)
500g
mięsa mielonego150g suchego
ryżu500g
kapusty (około 1/2 główki)2
marchewki4 łyżki
bułki tartej1
jajko M1
koncentrat pomidorowy1 łyżka
mąki2 łyżki
śmietany 18%sól,
pieprz1.
Kapustę i
cebulę bardzo drobno siekamy.
Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki.2.
Mięso mielone,
ryż,
kapustę,
cebulę,
sól,
pieprz,
bułkę tartą i
jajko mieszamy w dużej misce. Formujemy owalne kotlety wielkości tradycyjnych gołąbków.3. W dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy 1 litr
wody. Do wrzątku przekładamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut.4. Gołąbki wyciągamy na talerz. Z powstałego
bulionu robimy sos:
mąkę i
śmietanę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej
wody, wlewamy do
bulionu. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Do sosu przekładamy gołąbki, dusimy jeszcze około 5 minut.