ßßß Cookit - przepis na Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy gołąbki, zwłaszcza z młodej kapusty. Jak więc radzić sobie zimą, kiedy kapusta jest twarda? Na ratunek przychodzą gołąbki bez zawijania, czyli uformowane jak kotlety, zanurzone w sosie pomidorowym. Poszatkowana kapusta szybko się gotuje a przy całym daniu jest mniej pracy niż przy tradycyjnych gołąbkach. :-)
500g mięsa mielonego
150g suchego ryżu
500g kapusty (około 1/2 główki)
2 marchewki
4 łyżki bułki tartej
1 jajko M
1 koncentrat pomidorowy
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
1. Kapustę i cebulę bardzo drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki.
2. Mięso mielone, ryż, kapustę, cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko mieszamy w dużej misce. Formujemy owalne kotlety wielkości tradycyjnych gołąbków.
3. W dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy 1 litr wody. Do wrzątku przekładamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut.
4. Gołąbki wyciągamy na talerz. Z powstałego bulionu robimy sos: mąkę i śmietanę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do bulionu. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Do sosu przekładamy gołąbki, dusimy jeszcze około 5 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/03/goabki-bez-zawijania.html