ßßß
500g mięsa mielonego150g suchego ryżu500g kapusty (około 1/2 główki)2 marchewki4 łyżki bułki tartej1 jajko M1 koncentrat pomidorowy1 łyżka mąki2 łyżki śmietany 18%sól, pieprz1. Kapustę i cebulę bardzo drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki.2. Mięso mielone, ryż, kapustę, cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko mieszamy w dużej misce. Formujemy owalne kotlety wielkości tradycyjnych gołąbków.3. W dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy 1 litr wody. Do wrzątku przekładamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut.4. Gołąbki wyciągamy na talerz. Z powstałego bulionu robimy sos: mąkę i śmietanę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do bulionu. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Do sosu przekładamy gołąbki, dusimy jeszcze około 5 minut.