Wykonanie
1 główka
kapusty2 szkl
ryżu0,5 kg
mięsa mielonegosólpieprznatka pietruszki2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2
jajkaolej na sos4 łyżki
koncentratu pomidorowego0,5 l
śmietany 18%sólpieprzpól łyżeczki
vegety1 łyżka
mąkiPrzygotować
kapustę;
Ostrym nożem wyciąć cały głąb,
kapustę włożyć do dużego garnka, zalać
wodą i wstawić na ogień .. oparzone stopniowo liście zdejmować i odkładać na bok..Do
wody po
kapuście dodać 2-3 łyżki
octu i włożyć na ok 10 min wszystkie liście.Obgotowane ostrożnie wyjąc i wystudzić.przygotować nadzienie;
Ryż ugotować w 1l.
wody, wystudzić, dodać
mięso jajka i
przyprawy, dobrze wymieszać.Wcześniej przygotowane liście nadziewać nadzieniem, zwijać ciasno i ukladać w żaroodpornym naczyniu lub prodiżu.Skropić 4-5 łyżkami
oleju i podlać ok 3/4 szkl
wody.Przykryć gołąbki pozostałymi listkami i zapiekać ok 1 godzinę.przygotować sos;koncentrat rozmieszać z ok pół szkl
wody, dodać
przyprawy i zagotować,
śmietanę wymieszać z
mąką i dodać do gotującego się sosu..Gołąbki podawać polane sosem