Wykonanie
Kolejny dzień gdy brak pomysłu na obiad. Tym razem chętnie przyrządzę coś, co już dawno nie gościło na moim
stole. Chwila zastanowienia, przegląd składników, które posiadam i wymyśliłam. Kotlety
ryżowe są ciekawym pomysłem na codzienny obiad. Rewelacyjnie pasują do
sosu pomidorowego albo
pomidorowego indyjskiego chutney`u. Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują.Składniki:¾ szklanki
ryżu4
jajka½ pęczku
natki pietruszki1 łyżka
mąkisólpieprzbułka tarta do opanierowana kotletów
olej do smażeniaWykonanie:3
jajka ugotować na twardo i ostudzić.
Ryż ugotować najlepiej tak żeby się kleił, ostudzić.Ugotowane
jajka pokroić w kostkę.
Pietruszkę posiekać.Do
ryżu dodać pokrojone
jajka,
pietruszkę,
mąkę, 1 surowe
jajko i doprawić
solą i
pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać.Wilgotnymi rękami lepić niewielkie kotleciki. Podczas formowania należy mocno ściskać porcje
ryżu, żeby podczas smażenia kotlety się nie rozleciały.Kotleciki panierować w
bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.