Wykonanie
Pulpeciki przygotowuję z
mięsa z udźca
indyka jest ono bardzo soczyste, delikatne,smaczne i zdrowe. Dziś na obiad przygotowałam pulpety w
sosie pomidorowym, podałam z ziemniaczkami, ale takie pulpeciki pasują równie dobrze z
ryżem ,
makaronem czy
kaszą. Polecam :)Składniki-
mięso mielone z udźca
indyka 60 dkg.-
jajko- mała czerstwa bułeczka-
czosnek 2 ząbki- domowa
wegeta,
majeranek,
papryka mielonaNa sos-
koncentrat pomidorowy 70 g-
śmietana 18% 2 łyżki-
mąka 2 - 3 łyżeczki-
bazylia,
czosnek mielony,
papryka słodka mielona, ( ew.
sól,
pieprz )Dodatkowo-
wywar mięsny domowy lub ew.
kostka rosołowaWykonanieDo
mięsa dodaję
jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy.Mieszam najpierw łyżką
potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2 litry
wywaru ( lub
wodę z dodatkiem
kostki rosołowej) i powolutku na gotująca
wodę wrzucam pulpety, zmniejszam ogień i gotuje około 30 minut.W międzyczasie w małym garnuszku rozrabiam
śmietanę z
mąką i odrobina
wody ( mieszam tak aby nie było grudek ) dodaję dwie łyżki gorącego
wywaru, mieszam i całość wlewam do pulpetów. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje dodaję
koncentrat pomidorowy, doprawiam
bazylią,
czosnkiem mielonym i odrobina
słodkiej papryki, delikatnie mieszam i gotuje na wolnym ogniu jeszcze ok. 3 minuty.Pulpeciki w sosie podaję na gorąco posypane
zieleniną.Smacznego :)
Zapraszam również na http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/pulpety-z-indyka-w-sosie-pieczarkowo.html