Wykonanie

500 g
sera białego200 ml
śmietany 18%1 szkl
mleka8 łyżeczek
żelatyny3/4 szkl
cukrucukier wanilinowywarstwa herbatnikowa2 op
herbatników petit beurre1 szkl
mleka3 łyżeczki
żelatyny1
galaretka cytrynowa500 g
truskawekDo przygotowania serniczka będzie potrzebna duża forma na babkę z silikonu.Rozpuścić
galaretkę cytrynową, na dnie formy ułożyć umyte
truskawki i zalać chłodną
galaretką, tylko tyle by
truskawki lekko podniosły sie od dna ok 1,5 szkl (resztę
galaretki zużyć na coś innego)Zastudzić w lodówce.
Ser,
śmietanę,
mleko,
cukier i
cukier waniliowy włożyć do kubka do cocktaili i dobrze zmiksować. W pół szkl wrzątku rozpuścić 8 łyżeczek
żelatyny. Pokroić resztę
truskawek w kostkę. Do zmiksowanego sernika dodać
żelatynę (jeszcze ciepłą ), dobrze wymieszać i wylać część masy na zastudzone
truskawki w
galaretce, posypać pokrojonymi
truskawkami i wylać resztę masy.
Herbatniki połamać i zalać szklanką
mleka by dobrze rozmokły. W pół szkl wrzątku rozpuścić 3 łyżeczki
żelatyny.
Herbatniki zmiksować dokładnie dodać rozpuszczoną
żelatynę i na wierzch w formę wylać warstwę
ciasteczkową. U mnie wyszła pełna forma po brzegi.Zastudzić całość.

Porada: formę do góry dnem położyć na talerzu i oblać ciepłą
wodą, szybko obrócić trzymając oburącz zlać
wodę i delikatnie zdjąć formę, u mnie zeszła łatwo odwracając się na lewą stronę.