Wykonanie
szybki, łatwy i kolorowy :)
0,5 litra słodkiej
śmietanki 18% UHT300 ml
mleka3 różne
galaretki40 gramów
żelatyny do rozpuszczania we wrzątku3/4 szklanki
cukruGalaretki rozpuścić, każdą w 250 ml wrzątku, przelać do misek lub głębokich talerzy, wstawić do lodówki do stężenia, następnie pokroić w kosteczkę.1/3 szklanki
mleka zagotować, rozpuścić w nim
żelatynę, dobrze wymieszać, pozostałą część
mleka zagotować z
cukrem i dolać część
mleka z
żelatyną, wymieszać ( unikniemy powstawania grudek przy bezpośrednim wsypywaniu
żelatyny do całości
mleka). Schłodzić do temperatury pokojowej, następnie dolać
śmietankę, szybko wsypać kostki
galaretkowe, delikatnie wymieszać i wlać do keksówki wyłożonej grubszą folia aluminiową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.