Wykonanie
Tym razem propozycja podania deseru z
mleka i
galaretki jest nieco inna, lecz również bardzo ładnie się prezentuje.
Składniki:250ml
mleka ( 1 szklanka),1 i 1/2 łyżki
cukru,2g
cukru wanilinowego ( 1/2 łyżeczki ),1
galaretka,13 g
żelatyny ( 1 i 1/2 łyżki),Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 0,5l
wody ( zgodnie z ilością jaka jest na opakowaniu).
Żelatynę rozpuścić w 150ml gorącej
wody.
Mleko zagotować razem z
cukrami. Do gotującego się
mleka wlać rozpuszczoną
żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć, ostudzić. Lampki od
wina ( najlepiej by były z grubszego szkła) lub inne szklanki pochylić - znaleźć sposób by w takiej pochylonej pozycji pozostały do stężenia. Wlać
mleko z
żelatyną i włożyć do lodówki. Gdy
mleko stężeje wlać
galaretkę - lampki już teraz można postawić w normalnej pozycji.
Z tej ilości składników powinny wyjść 3 porcje. Ja zrobiłam dwie takie jak na zdjęciach i dwie małe ( z czego trochę
mleka mi się wylało :( ).Smacznego!!!