Wykonanie
skladniki:1kg owocow (dowolne)2
galaretki (pod kolor owocow)5 lyzek
zelatynyBiszkopt:5 jaj5 lyzek
cukru5 lyzek
maki1i 1/2 lyzeczki pr.do pieczenia1
cukier wanilinowyowoce umyc obrac pokroic na kawalki.
galaretke przygotowac w mniejszej ilosci
wody i dodac 2 lyzki
zelatyny odstawic zeby ostygla.po czym dodac do niej skrojone
owoce odstawic do lodowki zeby zgestnialo.
zoltka utrzec z
cukrem,
cukrem wanilinowym,
maka i pr.do pieczenia.
bialka ubic na sztywno z kilkoma kroplami
soku z cytryny,delikatnie wymieszac lyzka z
ciastem. na plaska blache wylozyc papier i wylac na to ciasto.piec 10 min w 180C az brzegi
beda zlote.wyciagnac,oderwac papier i zwinac ciasto razem z papierem w rulon na chwile,dzieki temu
biszkopt nie popeka przy wkladaniu do formy.przekladamy
biszkopt do keksowki,gdy
galaretka bedzie konsystencji gestego
kisielu wlewamy ja na
biszkopt do keksowki, i zamykamy ja pozostala czescia
biszkoptu,dociskamy lekko.wstawiamy do lodowki na ok 2-3 godzin.odkrawamy ciasto od blachy,przekladamy na deske,posypujemy
cukrem pudrem,mozna polac
polewa czekoladowa lub lukrem.