300 g bułki, mogą być kajzerki300 g mąki4 jajka1 szkl mlekaszczypta soli1 cebulagarść natki pietruszkiłyżka olejutrochę masła do smażenia grzanek na sos1 papryka1 pomidorpół cebuliszczypta bazyliiszczypta oreganoszczypta majerankuszczypta czubricy czerwonejsólpieprzłyżka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka cukru1 łyzka oleju3/4 szkl bulionuBułkę pokroić w kostkę, przyrumienić na maśle partiami, Również na maśle zeszklić cebulę i dodać do grzanek.Następnie dodać mąkęmlekojajkanatkę pietruszki, sól i wymieszać ciasto.Folię aluminiową posmarować lekko olejem i nałożyć 3 równe porcje na osobne kawałki.Zawinąć dokładnie w rulony zacisnąć brzegi i obwiązać nitką.W dużym garnku zagotować wodę, włożyć knedliki i gotować ok 45 min.Przygotować sos.Do rondelka podlać łyżkę oleju wrzucić posiekaną drobno cebulę, pokrojone pomidory i paprykę, podsmażyć chwilkę i podlać bulionem dodać przyprawy i gotować ok 15 min. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą i cukrem do smaku.Po wyjęciu położyć na ok 10 min by odparowały. Rozwinąć i kroić w plastry. Polewać sosem.Knedliki można podać z gulaszem.