Wykonanie
Co zrobić , gdy rano okazuje się ,że w domu nie ma świeżego
pieczywa, w lodówce jest mało
wędliny , a w ogóle to są tylko dwudniowe czerstwe buły , kawałek
pomidorka i parę
jajek .. ? Ogłosić rezolutnie ,że dzisiaj robimy włoskie śniadanie , to pozwoli nieco ukryć naszą nieporadność , a następnie wsiąść się do roboty i przygotować
bułki w
mleku . Oczywiście z włochami ma to tyle wspólnego co włosy 😉 Czyli nic , ale w związku z faktem ,że będą tam
pomidory i nawet ciut
bazylii, a nikt z przynajmniej moich domowników nie studiuje włoskich książek kucharskich , wszyscy powinni łyknąć ten kit bez mrugnięcia , tym bardziej ,że śniadanie jest naprawdę pyszne 😉
Składniki :1 szt
bułka kajzerka , koniecznie czerstwa3 plastry
pomidora3 plastry
cebuli3 plastry
boczku ( ja miałam resztkę rolady boczkowej )2
jajka1 szklanka
mleka3 duże listki
bazyliisól ,
pieprz do smaku
olej do smażenia
Bułkę przekrawamy na trzy części .
Jajka roztrzepujemy w misce . Teraz każdy kawałek
bułki zanurzamy w
mleku , lekko dociskając a następnie w
jajku i szybko układamy na rozgrzanej patelni z
olejem , solimy ,
pieprzymy . Smażymy z obu stron na złoty kolor .
Boczek,
cebulę i plastry
pomidorów , również podsmażamy , ja zazwyczaj robię to w tym samym czasie na jednej patelni . Po zdjęciu z patelni , układamy na talerzu
bułki , następnie
boczek,
cebulkę ,
pomidorki , a na końcu po listku
bazyli i . Podajemy natychmiast . Proste i szybkie awaryjne śniadanie lub kolacja 😉