Wykonanie
Składniki4 średnie
pomidory1 średnia
cebulakilka garści tartego
sera mozzarellasól,
pieprz (do smaku)ciasto naleśnikowe2
jajka1 szklanka
mąki1 szklanka
mleka2 łyżki
olejuszczypta
solikilka gałązek
bazyliikilka gałązek
oreganoSposób przygotowaniaKrok 1Podstawą przepisu są naleśniki ze świeżymi
ziołami (jeśli nie mamy świeżych, to mogą być suszone, ale to już nie będzie to samo). Składniki na ciasto naleśnikowe podałam orientacyjnie, bo zawsze robię "na oko", więc każdy może zrobić je ze swojego sprawdzonego przepisu. Do ciasta dodajemy dużą ilość drobno poszatkowanych świeżych
ziół i smażymy, jak zwykłe naleśniki.Krok 2
Pomidory kroimy w cienkie plasterki (można też pozbyć się skórki, sparzając je w gorącej wodzie).
Cebulę kroimy w cienkie piórka.Krok 3W naczyniu żaroodpornym lub zwykłej tortownicy układamy warstwowo naleśnik-
pomidory (posolone i popieprzone)-
cebulka i posypujemy
startym serem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy tartym
serem. Zapiekamy ok. 30-40 min. w 180°C.