Wykonanie
Niezwykle aromatyczne, najlepsze jeszcze ciepłe, choć i później, np. posmarowane
serkiem zjadaliśmy z przyjemnością. Jeśli lubicie wytrawne muffiny, polecam!
źródło przepisu: ' Muffinki ' wyd. Świat Książki(podaję ze swoimi zmianami,składniki na 6 dużych muffin)100 g kandyzowanych
pomidorkówmała
cebulaząbek
czosnkupęczek
bazylii (dałam łyżkę suszonej
bazylii)120 g
mozzarelli250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodysólświeżo mielony
pieprz2
jajka5 łyżek
oleju Kujawskiego z
bazylią250 ml
mlekaPomidory pokroić na połówki,
cebulę i
czosnek obrać, pokroić w drobna kostkę.
Bazylię umyć, osuszyć oderwać listki, drobno posiekać.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą, szczyptą
soli i
pieprzem (i
bazylią, gdy używamy suszonej). Dodać
cebulę,
czosnek i
bazylię (świeżą).
Jajka wymieszać z
olejem,
mozzarellą i
mlekiem, wraz z
pomidorami dodać do
mąki. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawić na kilka minut, podawać można zarówno ciepłe, jak i zimne.Smacznego!
***
Muffiny przygotowałam w ramach zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, organizowanej przez Majanę, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.