ßßß Cookit - przepis na Muffiny z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Muffiny z mozzarellą, pomidorami i bazylią

nazwa

Wykonanie

Niezwykle aromatyczne, najlepsze jeszcze ciepłe, choć i później, np. posmarowane serkiem zjadaliśmy z przyjemnością. Jeśli lubicie wytrawne muffiny, polecam!
źródło przepisu: ' Muffinki ' wyd. Świat Książki
(podaję ze swoimi zmianami,
składniki na 6 dużych muffin)
100 g kandyzowanych pomidorków
mała cebula
ząbek czosnku
pęczek bazylii (dałam łyżkę suszonej bazylii)
120 g mozzarelli
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
sól
świeżo mielony pieprz
2 jajka
5 łyżek oleju Kujawskiego z bazylią
250 ml mleka
Pomidory pokroić na połówki, cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobna kostkę. Bazylię umyć, osuszyć oderwać listki, drobno posiekać. Mozzarellę pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i pieprzem (i bazylią, gdy używamy suszonej). Dodać cebulę, czosnek i bazylię (świeżą). Jajka wymieszać z olejem, mozzarellą i mlekiem, wraz z pomidorami dodać do mąki. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawić na kilka minut, podawać można zarówno ciepłe, jak i zimne.
Smacznego!
***
Muffiny przygotowałam w ramach zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, organizowanej przez Majanę, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/02/Muffiny-z-mozzarela-pomidorami-i-bazylia.html