ßßß Cookit - przepis na Karp w galarecie

Karp w galarecie

nazwa

Wykonanie

składniki:
pęczek włoszczyzny
1 kg karpia
2 cebule
5 łżeczek żelatyny
kieliszek białego wina
4 ziarna ziela angielskiego
pęczek koperku
pół cytryny
sól, cukier, pieprz
przyrządzanie: Włoszczyznę umyć i obrać. Cebule obrać i wbitą na widelec opiec nad ogniem. Warzywa zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i sól. Gotować przez ok. 0,5 godziny. warzywa wyjąć. Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka i dodać do wywaru z warzyw. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Karpia wyjąć, osączyć, usunąć ości.
Ułożyć na półmisku, udekorować warzywami.. W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę.. zalać karpia zastygającą galaretką .
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2010/07/karp-w-galarecie.html