Wykonanie
Składniki:– 1
karp ok 1-1,5 kg-2 głowy z
karpia-
włoszczyzna-2 duże
cebule-3
liście laurowe-5 ziaren
ziela angielskiego-
sól,
pieprz-
cukier-łyżeczka
octu-łyżeczka
żelatyny-
rodzynki,
migdałyWykonanie:
Karpia czyścimy z łusek. Odkrawy głowę, ogon, płetwy, kręgosłup.Głowy czyścimy, usuwamy oczy, dodajemy resztę z
karpia, zalewamy zimną
wodą.Po zagotowaniu i zebraniu szymowiny, dodajemy
włoszczyznę, ziele i
liście laurowe, trochę
soli. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1-2 godzin.Przecedzamy
wywar,dzielimy na pół .Do jedenj części
wywaru dodajemy pokrojoną w wiórka
cebulę gotujemy pół godziny. Do drugiej wkładamy pokrojonego na dzwonka
karpia- gotujemy 20 minut , Delikatnie wyciągamy łyżką cedzakową.Po przestudzeniu wyciągamy ości /ile się da/.Układamy na półmisku.
Wywar z
cebuli i
ryby łączymy, dodajemy sół ,
pierprz,
cukier,
rodzynki i wcześniej rozpuszczoną
żelatynę.Zalewamy
rybę, odstawiamy do lodówki do stężenia. Zdobimy
cytryną lub
marchewką.