ßßß Cookit - przepis na Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
– 1 karp ok 1-1,5 kg
-2 głowy z karpia
-włoszczyzna
-2 duże cebule
-3 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-sól, pieprz
-cukier
-łyżeczka octu
-łyżeczka żelatyny
-rodzynki, migdały
Wykonanie:
Karpia czyścimy z łusek. Odkrawy głowę, ogon, płetwy, kręgosłup.
Głowy czyścimy, usuwamy oczy, dodajemy resztę z karpia, zalewamy zimną wodą.Po zagotowaniu i zebraniu szymowiny, dodajemy włoszczyznę, ziele i liście laurowe, trochę soli. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1-2 godzin.
Przecedzamy wywar,dzielimy na pół .Do jedenj części wywaru dodajemy pokrojoną w wiórka cebulę gotujemy pół godziny. Do drugiej wkładamy pokrojonego na dzwonka karpia- gotujemy 20 minut , Delikatnie wyciągamy łyżką cedzakową.
Po przestudzeniu wyciągamy ości /ile się da/.
Układamy na półmisku.
Wywar z cebuli i ryby łączymy, dodajemy sół ,pierprz, cukier,rodzynki i wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
Zalewamy rybę, odstawiamy do lodówki do stężenia. Zdobimy cytryną lub marchewką.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2018/01/14/karp-po-zydowsku