Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
karp sprawiony 1 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
wino czerwone wytrawne 150 mililitrów
rodzynki 50 gramów
migdały (bez skórki)50 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
liść laurowy 2 sztuk
goździki 4 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
pieprz czerwony 5 sztuk
sól według uznaniaWykonanie:Umytego, osuszonego
karpia skropić
sokiem z cytryny oraz oprószyć
solą i odstawić n a30 minut.Oczyszczone warzywa zalać litrem
wody, dodać
przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Ostudzony
wywar przecedzić. Zalać
rybę wywarem i gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić w wywarze. Wyjętą
rybę pokroić w dzwonka (6 porcji). Usunąć kręgosłup oraz ości. Ułożyć na półmisku.
Cukier zrumienić w radłu na karmel. Wlać
wino oraz przecedzony
wywar z ryby. Mieszając, gotować na małym ogniu, aż karmel się rozpuści i sos zgęstnieje. Dodać
migdały oraz
rodzynki. Porcje
ryby zalać sosem i odstawić do wystudzenia. Udekorować plasterkami
limonki lub listkami
tymianku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybSosy i pastyWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: