ßßß Cookit - przepis na Karp w sosie szarym

Karp w sosie szarym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
karp sprawiony 1 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
wino czerwone wytrawne 150 mililitrów
rodzynki 50 gramów
migdały (bez skórki)50 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
liść laurowy 2 sztuk
goździki 4 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
pieprz czerwony 5 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Umytego, osuszonego karpia skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i odstawić n a30 minut.
Oczyszczone warzywa zalać litrem wody, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Ostudzony wywar przecedzić. Zalać rybę wywarem i gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić w wywarze. Wyjętą rybę pokroić w dzwonka (6 porcji). Usunąć kręgosłup oraz ości. Ułożyć na półmisku.
Cukier zrumienić w radłu na karmel. Wlać wino oraz przecedzony wywar z ryby. Mieszając, gotować na małym ogniu, aż karmel się rozpuści i sos zgęstnieje. Dodać migdały oraz rodzynki. Porcje ryby zalać sosem i odstawić do wystudzenia. Udekorować plasterkami limonki lub listkami tymianku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Sosy i pasty
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12949/Karp-w-sosie-szarym