ßßß Cookit - przepis na Karp z węgierkami

Karp z węgierkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
karp 1 sztuk
wino czerwone wytrawne 0,5 szklanek
węgierki 250 gramów
mąka 1 łyżek stołowych
oliwa 4 łyżek stołowych
Cynamon 1 szczypta
goździki 1 szczypta
imbir 1 szczypta
cukier według uznania
sok z cytryny według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sprawioną, oczyszczoną rybę pokroić na dzwonka, posolić i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Świerze lub mrożone śliwki opłukać(kilka odłożyć) i zmiksować (bez pestek) z winem oraz mielonymi przyprawami. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem oraz solą. Kawałki karpia obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron na rozgrzanej oliwie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i obłożyć odłożonymi śliwkami, polać przygotowanym sosem i zapiec. Podawać na gorąco.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8569/Karp-z-wegierkami