Wykonanie
Rabarbar w ciągu roku można kupić tylko przez mniej więcej trzy miesiące, a jest taki smaczny! W tym czasie warto wykorzystać go na różne sposoby - polecam zwłaszcza chutney z
imbirem, a także tę krajankę. Kruchy spód w połączeniu z aksamitną masą
rabarbarową z niewielkim dodatkiem
korzennych przypraw to połączenie idealne. Krajanka oczywiście zrobiła furorę u mnie w domu ;) U każdego powinno być podobnie, bo jest przepyszna.- 85g miękkiego
masła- 50g
cukru- 65g zwykłej
mąki- 65g
mąki pełnoziarnistej- szczypta
solimasa rabarbarowa:- 350g
rabarbaru- 75 g
cukru- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki
imbiru- 3
jajka- 1 łyżka
soku z cytryny- 1 łyżka
skrobi kukurydzianej1)
Masło utrzeć z
cukrem, aż będzie puszyste.2) Dodać
mąkę i
sól i zmiksować.3) Przełożyć do kwadratowej formy o
boku o długości 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej wyciąć dwa prostokąty o odpowiedniej szerokości) i wyrównać, dociskając do dna.4) Piec w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut.5) W tym czasie
rabarbar pokroić w kostkę, przełożyć do garnka,dodać połowę z 75g
cukru oraz
cynamon i
imbir.6) Gotować przez kilkanaście minut, a następnie rozdrobnić blenderem.7) W misce zmiksować
jajka,
sok z cytryny i resztę
cukru.8) Dodać
rabarbar, zmiksować, a na koniec wmieszać
skrobię kukurydzianą.9) Wlać masę na spód, zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec przez 25-30 minut.10) Przechowywać w lodówce.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 16Kaloryczność jednej porcji: 120 kcal