Wykonanie
Kochani, sezon na dania z
dynią w roli głównej już dawno się zaczął, ale ja dopiero teraz mam czas, żeby wykorzystać jej smak i cieszyć się nim. Nie od dziś wiadomo, że UWIELBIAM naleśniki i to chyba w każdej postaci - od słodkich po słone, w owsiance, zupie, w formie
makaronu - akceptuje wszystkie wersje! Dlatego dzisiaj również je dla Was przygotowałam i wykorzystałam wcześniej wspomnianą
dynię, a właściwie puree. Są idealne- mięciutkie, doprawione, a w dodatku mają przyjemny kolor .Wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc w moim przypadku świetnie sprawdzają się w czasie drugiego śniadania, kiedy spędzam dzień w domu. Rozgrzewają i zaskakują smakiem! :)Składniki:120g
mąki3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki puree z dyni2
jajkaszczypta
solitroszkę
oliwy z oliwek1 łyżeczka
mieszanki przypraw (
cynamon,
goździki,
gałka muszkatołowa,
imbir)Przygotowanie:
Mąkę mieszamy razem z
przyprawami i
solą w miseczce.
Jajka roztrzepujemy dodajemy,
oliwę z oliwek, a także puree. Po chwili wlewamy
mleko. Na sam koniec dodajemy sypkie składniki i porządnie mieszamy, aż całość się połączy.Na patelni rozgrzewamy
olej lub
masło. Przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron i przekładamy na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam
serek, który wymieszałam z
jogurtem naturalnym,
cynamonem,
miodem, a także z mieszanką "
Cynamonowy raj".Smacznego :)
Link do nowej książki autorki bloga Moje Wypieki (http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki)