Wykonanie
Placuszki robione przez mojego
męża i córcię. Doskonałe na podwieczorek lub lekki obiad.
Składniki:1 szklanka
mleka1,5 szklanki
mąki2
jajka1 łyżeczka
cynamonupo 1 szczypcie: zmielonych
goździków,
gałki muszkatołowej,
soli4 - 5
jabłekolej do smażenia
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy przez środek na plasterki o grubości 1 cm (lub nieco mniejszej). Wycinamy ze środka każdego plasterka gniazdo nasienne (ja użyłam maleńkiego kółka od piernikowej foremki choinkowej).
Jajka i
mleko mieszamy, aby się dokładnie połączyły. Stopniowo dodajemy
mąkę i
przyprawy cały czas mieszając. Kiedy ciasto jest już gładkie wkładamy kawałki
jabłka, obtaczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe posypane dużą ilością
cukru pudru.
/wydrukuj przepis/