ßßß Cookit - przepis na Pieróg z jabłkami

Pieróg z jabłkami

nazwa

Wykonanie

700 g mąki
1 szkl mleka
2 jajka
30 g drożdży
3 łyżki cukru
50 g oleju
szczypta soli
5-6 jabłek
cukier
cynamon
Mleko zagrzać, dodać jajka, cukier i drożdże , wymieszać, dodać do mąki i wyrobić ciasto, aż będzie plastyczne i odklei się od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki lub w kostkę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części rozwałkować i wyłożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem, do jednego dodałam troszkę suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik 170 st.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym białkiem. Piec ok 40 min.
Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/09/pierog-z-jabkami.html