Wykonanie
Kolejna już odsłona kuchni Michela Morana, która chyba na stałe wpisała się do mojego menu. Kolejny raz prosto i szybko. W oryginalnym przepisie nie ma
cynamonu, ale nie mogłam się powstrzymać i odrobinę dodałam. Wyszło bardzo smakowicie. PolecamPochwalę się , że tło do zdjęcia to najnowsze dzieło córy + lekka pomoc mamusi :)
SKŁADNIKI:
jabłko 2 szt
drożdże 10 g
mąka 125 g
jajka 2 szt
mleko 200 ml
olej do smażenia
cynamon 1 łyżeczka
cukier waniliowy do posypania
sól 1 szczyptaPRZYGOTOWANIE:
Jabłka umyć – ja nie obierałam ze skórki choć w oryginalnym przepisie tak jest. Pokroić w plastry. Wyciąć gniazda nasienne.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Do miski wsypać
mąkę oraz
cynamon , dodać rozrobione w odrobinie
wody drożdże oraz 2
żółtka. Delikatnie mieszamy, stopniowo dodając
mleko. Mieszamy aż masa będzie gładka, następnie łączymy z
białkami. Plastry
jabłek obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy na złoty kolor. Podałam posypane
cynamonem i
cukrem waniliowym. Smacznego:)