Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 50 gramów
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
olej 90 mililitrów
jajka 2 sztuk
mleko 90 mililitrów
mąka tortowa 2 szklanek
sól 1 szczypta
orzechy włoskie pokrojone 100 gramów
rodzynki 100 gramów
jabłka 2 sztuk
Cynamon 1 łyżek deserowychWykonanie:Ciasto: wszystkie składniki mają być zimne. Na dno naczynia pokruszyć
drożdże, posypać je
cukrem i
cukrem waniliowym, zalać
olejem, roztrzepanymi
jajkami,
mlekiem i szklanką
maki przesianą przez sitko. Ważne, aby tego nie mieszać, nie ugniatać. Przykryć pergaminem i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i dodać kolejną szklankę
mąki ze szczyptą
soli przesianą przez sitko. Dobrze wszystko ze sobą, łyżką, połączyć. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Przełożyć na średnią blaszkę ( 24 x 28 cm), wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać.Oczyszczone
jabłka pokroić w drobne cząsteczki i wymieszać z
cynamonem,
orzechami, i wymoczonymi, osaczonymi
rodzynkami.Tak przygotowane
jabłka z
bakaliami rozłożyć, ręką, równomiernie na cieście i posypać obficie kruszonką. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: