ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z jabłkami i bakaliami

Ciasto drożdżowe z jabłkami i bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
drożdże 50 gramów
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
olej 90 mililitrów
jajka 2 sztuk
mleko 90 mililitrów
mąka tortowa 2 szklanek
sól 1 szczypta
orzechy włoskie pokrojone 100 gramów
rodzynki 100 gramów
jabłka 2 sztuk
Cynamon 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki mają być zimne. Na dno naczynia pokruszyć drożdże, posypać je cukrem i cukrem waniliowym, zalać olejem, roztrzepanymi jajkami, mlekiem i szklanką maki przesianą przez sitko. Ważne, aby tego nie mieszać, nie ugniatać. Przykryć pergaminem i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i dodać kolejną szklankę mąki ze szczyptą soli przesianą przez sitko. Dobrze wszystko ze sobą, łyżką, połączyć. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Przełożyć na średnią blaszkę ( 24 x 28 cm), wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać.
Oczyszczone jabłka pokroić w drobne cząsteczki i wymieszać z cynamonem, orzechami, i wymoczonymi, osaczonymi rodzynkami.
Tak przygotowane jabłka z bakaliami rozłożyć, ręką, równomiernie na cieście i posypać obficie kruszonką. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4660/Ciasto-drozdzowe-z-jablkami-i-bakaliami