ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli

Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli

nazwa

Wykonanie

Ostatnio wypróbowuję wszystkie ciekawe przepisy na różnego typu placuszki. Przypadkiem natknęłam się na przepis siostry Anieli na racuszki z jabłkami i oczywiście od razu wypróbowałam. Wyszły pyszne, coś pomiędzy pancakes, a pączkami (ze względu na pulchność ciasta). Jak dla mnie idealny na śniadanie, obiad, kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do kawy. Gorąco polecam :)
Składniki:
½ kg mąki (ok. 3 szklanki)
1 szklanka letniego mleka
3 dag drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu waniliowego
2 – 3 duże jabłka
Olej do smażenia racuszków
*cukier puder do posypania
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letnim mleku i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dajemy sól, jajka, olej, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże.
Całość wyrabiamy łyżką lub widelcem na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i pieczemy obustronnie na złoty kolor.
Upieczone racuszki można posypać cukrem pudrem.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/12/drozdzowe-racuszki-z-jabkami-siostry.html