Wykonanie
Ostatnio wypróbowuję wszystkie ciekawe przepisy na różnego typu placuszki. Przypadkiem natknęłam się na przepis siostry Anieli na racuszki z
jabłkami i oczywiście od razu wypróbowałam. Wyszły pyszne, coś pomiędzy pancakes, a pączkami (ze względu na pulchność ciasta). Jak dla mnie idealny na śniadanie, obiad, kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do
kawy. Gorąco polecam :)
Składniki:½ kg
mąki (ok. 3 szklanki)1 szklanka letniego
mleka3 dag
drożdży4 łyżki
cukru2
jajka1 łyżeczka
soli1 łyżka
oleju1 duży
cukier waniliowy lub kilka kropli
aromatu waniliowego2 – 3 duże
jabłkaOlej do smażenia racuszków*
cukier puder do posypania
Drożdże rozpuszczamy z
cukrem w letnim
mleku i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dajemy
sól,
jajka,
olej,
cukier waniliowy i wyrośnięte
drożdże.
Całość wyrabiamy łyżką lub widelcem na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek
mleka lub
wody.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do
ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i pieczemy obustronnie na złoty kolor.
Upieczone racuszki można posypać
cukrem pudrem.
R E K L A M A