Wykonanie
Przepis "zaczerpnięty" od Ani moją zmianą były tylko starte na tarce o grubych oczkach
jabłka, nie kroiłam ich w kostkę.
Składniki:300 gram
mąki,40 gram
drożdży,szczypta
soli,2 łyżki
cukru,1
jajko,1,5 szklanki
mleka,4
jabłka,
olejek waniliowy,
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, kruszymy
drożdże, zasypujemy je
cukrem i wlewamy połowę letniego
mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie obieramy
jabłka, ścieramy je na tarce o grubych oczkach.Do zaczynu
drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy
jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Na rozgrzany na patelni
olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.Usmażone racuszki posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego ;)