Wykonanie
Smażymy racuszki!2 szklanki
mleka3 szklanki
mąki3 dag
drożdży2 łyżeczki
cukru1 duże
jajko, szczypta
soli2 duże
jabłka pokrojone w kostkę.Zrobić rozczyn: 2łyżki
mąki ,
drożdże ,0,5 szklanki letniego
mleka ,
cukier, zamieszać i odstawić na 15min, aby
drożdże zaczęły działać.Następnie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i poczekać aż ciasto podrośnie.Wsypać pokrojone
jabłka, albo i nie, jeżeli chcemy
mieć racuszki bez
jabłek.Smażyć na
oleju, uważać na temperaturę. Zbyt wysoka spowoduje szybkie przypalenie, a ciasto w środku będzie surowe.Łyżkę, którą nakładamy ciasto na patelnię maczać w kubku z zimną
wodą, aby lepiej spadało.Do racuszków możemy podać
śmietanę,
konfitury ,ale równie wyśmienite są posypane
cukrem pudrem.