Wykonanie
Ostatnio z braku pomysłu na obiad i po przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić
drożdżowe placuszki. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe. Placuszki są fajnym pomysłem na obiad.Składniki:500 g
mąki50 g świeżych
drożdży½ łyżeczka
soli2 łyżki
cukru1
jajko1,5 szklanki
mlekaWykonanie:
Mąkę w misce wymieszać z
solą, zrobić w
mące wgłębienie do którego wkruszyć
drożdże, zasypać
cukrem i zalać ½ szklanki ciepłego
mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Następnie dodać resztę ciepłego
mleka,
jajko i dokładnie wymieszać.Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 , 5 godziny do wyrośnięcia.Placki smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżkę przed nałożeniem ciasta można zamoczyć w ciepłej wodzie.