Wykonanie
Miałam ochotę na racuchy, ale nie takie zwykłe tylko
drożdżowe. Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/przepis/racuchy-drozdzowe . Troszkę go przerobiłam ;)Składniki:1/4 kg
mąki25 g
drożdżyszczypta
soliszklanka letniego
mleka1,5 łyżki
cukru1
jajkoMąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą. Po środku zrobić wgłębienie do którego pokruszyć
drożdże. Zasypać wszystko
cukrem i zalać połową
mleka. Odstawić na 10-15 min. Po tym czasie dodać resztę
mleka,
jajko i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym
oleju (niezbyt mocno, aby zdążyły się upiec w środku). Podawać z tym na co mamy ochotę.Tak wyglądało ciasto po wyrośnięciu:
A tak gotowe racuchy:
Smacznego ;)