Wykonanie
Na moim wigilijnym
stole poza różnego rodzaju,
rybkami,
śledzikami i
sałatkami pojawiają się dwa dania na słodko pierwszym są kluski z
makiem a drugim racuchy. I dziś właśnie przepis na te placuszki :)Racuchy
2 szklanki
mąki3 łyżki
cukru1 i 1/4 szklanki
mleka1/4 kostki
drożdży2
jajkaszczypta
soliDrożdże rozpuścić w letnim
mleku z
cukrem. Zamieszać aż do powstania piany przykryć (ja użyłam dużego kubka z przykrywką) i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać przez sito, szczyptę
soli i
jajka, wymieszać drewnianą łyżką.
Do
mąki dodać rozczyn z
drożdży, całość ostrożnie wymieszać łyżką, przykryć i odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce.Na patelni rozgrzać tłuszcz kłaść placki- niezbyt duże bo rosną jak szalone :DSmażyć na złoto z obu stron na małym ogniu, często odwracając gdyż racuchy mają tendencję do przypalania.
Podawać można z
cukrem pudrem.