ßßß Cookit - przepis na Pierniczki Pepparkakor

Pierniczki Pepparkakor

nazwa

Wykonanie

Obiecuję sobie, że te pierniczki zostaną do Świąt. Dlatego chowam puszkę głęboko w szafie, żeby nikt nie podjadał ;--) Takie pierniczki można kupić w sklepach IKEA i zawsze bardzo mi smakowały. Pamiętam, że kiedyś nawet sprzedawali tam gotowe mrożone ciasto. Ale to nie to, prawda? Bo najlepsze są jeszcze ciepłe i domowe. U mnie powstało całe zoo- świnki, króliki, kaczki, motylki... Śliczne i pyszne!
Przepis: Delicious Days ; podaję z moimi modyfikacjami
★ Pepparkakor ★
Składniki :
150g melasy
110g masła
100g cukru
375g mąki
4 łyżeczki imbiru
1,5 łyżeczki mielonych goździków
4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Masło rozpuścić z melasą i cukrem. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przesiać mąkę i połączyć wszystkie suche składniki. Wbić do nich jedno jajko, a następnie wlać melasową mieszankę. Miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Nie polecam wyrabiania ciasta ręcznie, ponieważ okropnie się klei. Ciasto wstawić do lodówki żeby stwardniało (do 2 godzin). Porcje ciasta wałkować bardzo cienko (im cieniej tym lepiej) i wykrawać foremkami pierniczki. Piec ok.8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 °C.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2011/12/pierniczki-pepparkakor.html