Wykonanie
Obiecuję sobie, że te pierniczki zostaną do Świąt. Dlatego chowam puszkę głęboko w szafie, żeby nikt nie podjadał ;--) Takie pierniczki można kupić w sklepach IKEA i zawsze bardzo mi smakowały. Pamiętam, że kiedyś nawet sprzedawali tam gotowe mrożone ciasto. Ale to nie to, prawda? Bo najlepsze są jeszcze ciepłe i domowe. U mnie powstało całe zoo-
świnki,
króliki,
kaczki, motylki... Śliczne i pyszne!Przepis: Delicious Days ; podaję z moimi modyfikacjami★ Pepparkakor ★Składniki :150g melasy110g
masła100g
cukru375g
mąki4 łyżeczki
imbiru1,5 łyżeczki mielonych
goździków4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkoMasło rozpuścić z melasą i
cukrem. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przesiać
mąkę i połączyć wszystkie suche składniki. Wbić do nich jedno
jajko, a następnie wlać melasową mieszankę. Miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Nie polecam wyrabiania ciasta ręcznie, ponieważ okropnie się klei. Ciasto wstawić do lodówki żeby stwardniało (do 2 godzin). Porcje ciasta wałkować bardzo cienko (im cieniej tym lepiej) i wykrawać foremkami pierniczki. Piec ok.8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 °C.