Wykonanie
Ozory to rewelacyjne
mięso, które niestety trzeba bardzo długo gotować. Ale cały ten poświęcony czas jest tego wart, bo gotowe ozorki są pyszne.Ja miałam
ozory wieprzowe i zdecydowałam się zrobić je w szarym sosie.Składniki:ozorki:
marchewpietruszkaselerliść laurowyziele angielskiesólpieprzsos szary:30 g
mąki3 łyżki
cukru3 łyżki
wody40 g
masła250 ml zimnego
wywaru spod ozorów25 g
migdałów25 g
rodzyneksok z cytryny200 ml
wytrawnego czerwonego winasólWykonanie:Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3 , 5 godziny w samej wodzie.Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.ozory wyciągnąć z
wywaru, zalać zimną
wodą i zdjąć skórę. Do
wywaru z ozorów dodać warzywa,
przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę.Przygotować sos:
Mąkę zarumienić na suchej patelni.
Migdały zalać wrzątkiem a gdy
woda ostygnie obrać z łusek i posiekać.Na suchą patelnię wsypać
cukier i podgrzewać aż się rozpuści i zbrązowieje a następnie dodać
wodę i zagotować. Karmel odstawić.
Masło rozpuścić, dodać
mąkę i chwilę podsmażyć. Cały czas mieszając powoli wlać
wywar z ozorów. Zagotować i w razie potrzeby dodać więcej
wywaru.Do sosu dodać karmel,
migdały i
rodzynki, doprawić
solą i
sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodać
cukier. Sos powinien
mieć słodko kwaśny smak.Na koniec dolać
wino,wymieszać i chwilę pogotować.5. Ozory pokroić po skosie w plastry i polać sosem.