ßßß Cookit - przepis na Ozorki w szarym sosie

Ozorki w szarym sosie

nazwa

Wykonanie

Ozory to rewelacyjne mięso, które niestety trzeba bardzo długo gotować. Ale cały ten poświęcony czas jest tego wart, bo gotowe ozorki są pyszne.Ja miałam ozory wieprzowe i zdecydowałam się zrobić je w szarym sosie.
Składniki:
ozorki:
marchew
pietruszka
seler
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
sos szary:
30 g mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
40 g masła
250 ml zimnego wywaru spod ozorów
25 g migdałów
25 g rodzynek
sok z cytryny
200 ml wytrawnego czerwonego wina
sól
Wykonanie:
Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3 , 5 godziny w samej wodzie.
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę.
Przygotować sos:
Mąkę zarumienić na suchej patelni. Migdały zalać wrzątkiem a gdy woda ostygnie obrać z łusek i posiekać.
Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać aż się rozpuści i zbrązowieje a następnie dodać wodę i zagotować. Karmel odstawić.
Masło rozpuścić, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Cały czas mieszając powoli wlać wywar z ozorów. Zagotować i w razie potrzeby dodać więcej wywaru.
Do sosu dodać karmel, migdały i rodzynki, doprawić solą i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodać cukier. Sos powinien mieć słodko kwaśny smak.
Na koniec dolać wino,wymieszać i chwilę pogotować.
5. Ozory pokroić po skosie w plastry i polać sosem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/11/ozorki-w-szarym-sosie.html