Wykonanie
LENIWYBARSZCZYK CZERWONY na warzywkach
Wczorajszy dzień obfitował w szybkie i pyszne dania. Barszczyk, który Wam prezentuję to chyba najbardziej uproszczona wersja klasycznego zabielanego barszczyku czerwonego z
ziemniakami, który podawany jest w moim rodzinnym domu. Prezentowałam Wam go jakiś czas temu. Oczywiście ta wersja jest moją osobistą wymyśloną na szybko wczoraj. Wyszła tak udana, że na pewno będzie częściej gościć na mym
stole w piątki. No i nie tylko w piątki ;) Ale, że Mój Mężuś lubi barszcz czysty, więc w kwestii "na szybko coś" pewnie po pytaniu "to który? " wygrywać będzie Barszczyk dla Leniwych na Wędzonce ;) Cóż, oba robi się około 20 minut, ja i tak kocham barszczyk czerwony, więc
mogę się raz na jakiś czas podporządkować ;)Niestety tego Synuś nawet nie spróbował...Ale On ostatnio generalnie zup odmawia, mimo, iż wcześniej uwielbiał...No cóż...Przywilej prawie Dwulatka ;) Ja zjadłam ze smakiem :>
Składniki :
1,2 litra
wody1 kostka warzywna1
marchew1
pietruszka2
ziela angielskie4 ziarenka pierzukoncentrat barszczu czerwonego KRAKUS3/4 łyżeczki
soli czosnkowej - opcjonalnie może być ząbek
czosnku - ale ja nie miałam, a to barszcz "na szybkości" ;)1
liść laurowysok z cytryny1,5 łyżeczki
mąki18% śmietanka do zup i
sosówsólpieprz mielonyZagotować
wodę.
Marchew i
pietruszkę obrać - pokroić w cienkie długie słupki. Do gotującej się
wody wrzucić kosteczkę warzywną,
marchew,
pietruszkę, ziele,
pieprz ziarnisty,
liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw - około 10 minut. Następnie zmniejszyć ogień do minimum, zalać mniej więcej 3/4 buteleczki koncentratu buraczanego, dodać
sól czosnkową. Zamieszać. Zakwasić odrobiną
soku z cytryny - trzeba spróbować i dobrać do swoich preferencji
smakowych ilość. Następnie w szklance rozpuścić dokładnie
mąkę w odrobinie zimnej
wody. Dodać trochę gorącego barszczu i dobrze wymieszać. Wlać do barszczu cały czas mieszając, by nam nie wypłynęły grudki. Lekko podgrzać. Zdjąć z ognia. Zalać
śmietanką mieszając. Jeśli barszcz wyda nam się zbyt blady - dolać odrobinkę koncentratu. Doprawić do smaku. Podawać z gotowanymi
ziemniakami, zalewanymi barszczem lub gotowanym
jajkiem. Smaczności !