ßßß Cookit - przepis na zupa rybna na Boże Narodzenie

zupa rybna na Boże Narodzenie

nazwa

Wykonanie

Jak już pisałam wcześniej, na stole wigilijnym u moich ulubionych teściów zawsze podawana jest zupa rybna. W moim domu nigdy jej nie jadłam i szczerze mówiąc na początku, gdy spędzałam u nich święta bałam się, że ta tradycja nie przypadnie mi do gustu. Okazało się, że zupa rybna jest bardzo dobra i za każdym razem chętnie ją jem. Oczywiście, gdy do wyboru jest barszcz z uszkami, nie mam wątpliwości co jest lepsze ale zupę rybną polecam każdemu kto jej wcześniej nie jadł. Jest delikatna i bardzo smaczna.
Składniki:
włoszczyzna na rosół
łby i resztki ości z karpia lub innej ryby
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz ziołowy
szczypta cukru
mąka
olej
masło klarowane
ocet lub sok z cytryny
Przepis podała mi moja kochana teściowa - Basia. Myślę, że Jej przepis jest najlepszy. Szczerze pisząc, nigdzie indziej nie próbowałam zupy rybnej :) ale skoro ten przepis jest pyszny to uważam, że nie ma potrzeby nic w nim zmieniać. A wygląda on tak: gotujemy rosół z włoszczyzny i części ryby. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Na patelni przygotowujemy gęstą zasmażkę z mąki i mieszanki oleju i masła klarowanego. Zasmażkę dodajemy do rosołu, który wcześniej odcedzamy na gęstym sitku aby nie zostały w nim żadne ości. Byłaby to niemiła niespodzianka. Doprawiamy szczyptą cukru i octem. Zagotowujemy i podajemy z grzankami.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/12/zupa-rybna-na-boze-narodzenie.html