Wykonanie
Przystawka idealna. Bardzo smaczna i wspaniale wyglądająca.
SKŁADNIKI:5
ziemniaków1
jajko150 g fileta z
łososia150 g
szpinaku mrożonego120 g
sera feta0,5 główki
czosnkuoliwki zielonepomidorki cherry
sólpieprzoregano+silikonowe foremki do muffinekKoszyczki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce na dużych oczkach. Płuczemy aby pozbyć się
skrobi a następnie wyciskamy z
wody. Dodajemy
jajko,
sól,
pieprz i mieszamy. Wykładamy w foremki muffinkowe (silikonowe, papierowe niestety się nie nadają) i pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 min. Podczas pieczenia sprawdzaj, żeby się nie spaliły.
Łososia posypujemy
solą,
pieprzem i
oregano. Wkładamy do piekarnika (150 stopni, termoobieg) na około 30 min. gdy jest już upieczony dzielimy go na małe kawałki.
Szpinak wkładamy do rondelka i stawiamy na ogniu. Kiedy się rozmrozi dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę,
pieprz,
sól i
fetę. Mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja.
Pomidorki kroimy na ćwiartki a
oliwki na połowę.Gdy wszystkie składniki mamy już przygotowane do gotowych koszyczków wkładamy
szpinak,
łososia,
pomidorki i
oliwki.SMACZNEGO!