ßßß Cookit - przepis na Koszyczki ziemniaczane z łososiem i szpinakiem

Koszyczki ziemniaczane z łososiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Przystawka idealna. Bardzo smaczna i wspaniale wyglądająca.
SKŁADNIKI:
5 ziemniaków
1 jajko
150 g fileta z łososia
150 g szpinaku mrożonego
120 g sera feta
0,5 główki czosnku
oliwki zielone
pomidorki cherry
sól
pieprz
oregano
+silikonowe foremki do muffinek
Koszyczki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce na dużych oczkach. Płuczemy aby pozbyć się skrobi a następnie wyciskamy z wody. Dodajemy jajko, sól, pieprz i mieszamy. Wykładamy w foremki muffinkowe (silikonowe, papierowe niestety się nie nadają) i pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 min. Podczas pieczenia sprawdzaj, żeby się nie spaliły.
Łososia posypujemy solą, pieprzem i oregano. Wkładamy do piekarnika (150 stopni, termoobieg) na około 30 min. gdy jest już upieczony dzielimy go na małe kawałki.
Szpinak wkładamy do rondelka i stawiamy na ogniu. Kiedy się rozmrozi dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól i fetę. Mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja.
Pomidorki kroimy na ćwiartki a oliwki na połowę.
Gdy wszystkie składniki mamy już przygotowane do gotowych koszyczków wkładamy szpinak, łososia, pomidorki i oliwki.
SMACZNEGO!
Źródło:http://ilikespinach.blogspot.com/2013/02/koszyczki-ziemniaczane-z-ososiem-i.html