Wykonanie
Słyszeliście już o austriackiej firmie Verival ?W jej ofercie można znaleźć całe multum organicznych produktów: poczynając od
musli, przez
oleje,
słodycze,
bakalie, na zupach, burgerach i sosach kończąc. Mało tego - można skomponować nawet swoją własną mieszankę
musli MixIt !Dzisiaj przedstawię Wam produkty czołowe -
płatki i
musli, z którymi zapewne część z Was się już spotkała (dostępne są np. w Almie).Firma zapewnia, że wszystkie mieszanki wytwarzane są z wyłącznie wysokiej jakości składników, a do tego powstają w tyrolskich Alpach, regionu słynącego z czystości i ekologii. Do wyboru mamy:
musli (które można zalać wrzątkiem czy gorącym
mlekiem do napęcznienia),
płatki owsiane, żytnie i ich mieszanki, crunchy,
musli opiekane, a także owsianki z
otrębów w wielu smakach i wariantach.Wszystko mieszane jest i pakowane ręcznie.Warto zwrócić uwagę na
musli oparte na zbożach starej odmiany, takich jak samopsza, płaskurka (farro) i orkisz . Uprawia się je z minimalnym użyciem środków ochrony roślin, ponieważ są na nie bardzo wrażliwe. Dzięki temu, są szczególnie dobrze tolerowane przez organizm i dostarczają o wiele więcej wartościowych składników, takich jak
białko, minerały i karotenoidy.Wszystkie produkty charakteryzują się tym, że:- posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego- nie są modyfikowane genetycznie- nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów- nie zawierają sztucznych witamin i minerałów- brak w nich rafinowanego
cukru, a
słodycz jest idealnie wyważona- są w 100% naturalne- są przechowywane w warunkach zapewniających maksymalną świeżośćNo więc czas przyjrzeć się poszczególnym, uroczym pudełeczkom.Jedna z
serii, zawiera wspomniane już pradawne zboża. Do wyboru mamy m.in.:
*
Muesli z
jabłkami i
morelamiOrkisz, pszenica płaskurka i samopsza z domieszką
moreli, pokrojonego w kostkę
jabłka i
rodzynek. Do tego nutka suszonych
malin,
brzoskwini i czerwonych
porzeczek. Kompozycja idealna - wszystkie smaki lata.*
Muesli z
orzechowym krokantem
Płatki pełnoziarniste pszenne, żytnie i owsiane, a do tego mieszanka chrupiącego krokantu z
orzechów laskowych,
migdałów i
nasion słonecznika. Na osłodę - soczyste
rodzynki i
morele. Plus ciekawy dodatek:
płatki...
słonecznika!*
Muesli z
jagodamiPłatki owsiane,
płatki pszenne,
ryż dmuchany z acerolą,
jagody (
jeżyna,
żurawina,
czerwona porzeczka,
czarna porzeczka,
malina,
truskawka),
płatki kukurydziane. Innymi słowy,
jagodowy raj!Amatorzy najzwyklejszych
płatków też znajdą coś dla siebie:
*
Płatki z pradawnych odmian pszenicypszenica płaskurka, samopsza i orkisz (Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn)* Dmuchany orkisz z
miodem*
Płatki 5 zbóż
płatki pszenne 40%,
płatki żytnie 30%,
płatki orkiszowe 10%,
płatki jęczmienne * 10%,
płatki owsiane 10%
* Opiekane
musli z
borówkamiOwies, jęczmień i orkisz z mieszanką
borówek i
orzechów laskowych. Lekko słodzone
miodem i przecierem z
jagód, a następnie delikatnie opieczone. Najczęściej używam go jako posypki do ciast i placków, choć wersja z
jogurtem także jest niczego sobie.No i nadszedł czas na owsianki, które na śniadanie jadam najchętniej - szczególnie w chłodniejsze dni.
* Otrębowa owsianka z
makiem i
śliwkamiSkład:
otręby owsiane*,
rodzynki*, granulki
śliwkowe* 7,8% (
owoce* (
śliwki* 12,5%,
suszone śliwki* 12%, skoncentrowany przecier
jabłkowy*),
syrop fruktozowy*,
cukier trzcinowy*,
mąka ryżowa*,
masło kakaowe*, środek żelujący: pektyna; koncentrat
soku z cytryny*),
mak* 7,8%, kawałki
śliwki* 4,5% (97%
śliwki,
mąka ryżowa*),
cukier, bourbon
wanilia*.* produkty pochodzenia ekologicznegoZapach owsianki jest cudowny, zapewne dzięki dodatkowi
maku. Lekko
owocowy, z nutą
wanilii.Owsiankę przygotowuje się według przepisu na opakowaniu poprzez zalanie gorącą
wodą, ciepłym
mleku lub zamiennikiem
mleka i odstawieniem do spęcznienia na kilka minut.Całość nie jest za słodka, więc można jeszcze dodać ulubione, słodkie dodatki.* Otrębowa owsianka z
mango i miechunkąSkład :
otręby owsiane*, granulowane
mango* 7% (
owoce* (przecier z
mango* 30,5%, skoncentrowany przecier
jabłkowy*),
syrop fruktozowy*,
cukier trzcinowy*,
mąka ryżowa*,
masło kakaowe*, środek żelujący: pektyna, błonnik owsiany*, skoncentrowany
sok z cytryny*),
rodzynki* (
rodzynki* 99,5%,
olej roślinny*), suszone
mango* 4% (90%
mango*,
mąka ryżowa*), suszona miechunka* 4% (97% miechunka*,
mąka ryżowa*),
daktylowe granulki* (koncentrat z soku
daktylowego*,
mąka ryżowa*).* składniki pochodzenia ekologicznegoJak widać, bogactwo smaków. Producent nie pożałował zdrowych dodatków.W smaku minimalnie słodkie,
owocowe, przyjemnie kwaśne i... bardzo zróżnicowane!
Oto i mój faworyt -
miks crunchy .Delikatnie chrupiące, prażone
płatki owsiane, kukurydziane i dmuchana pszenica. Całość lekko słodzona
miodem i zmieszana z
rodzynkami i
chipsami kokosa. Plus
morele,
wiśnie,
truskawki,
maliny i jeden z ulubionych dodatków: prażone
orzechy laskowe. Do tego odrobina
płatków bławatka i
słonecznika. Obłędnie chrupiące i aromatyczne!I ostatnia z
serii płatków, tym razem bezglutenowa:
*
Muesli z
wiśniami i
żurawinąBezglutenowe
płatki owsiane zmieszane z
rodzynkami,
żurawiną,
czereśniami i pokrojonym w kostkę
jabłkiem. Do tego chrupiące
nasiona słonecznika i odrobina
płatków bławatka. Można je przygotować zarówno na zimno jak i ugotować, czy po prostu zalać gorącym
mlekiem. Idealne dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść glutenu.*
Muesli z
morelami i
kokosemBezglutenowe
płatki owsiane i crunchy owsiane zmieszane z
płatkami kukurydzianymi,
rodzynkami,
morelami i
leśnymi owocami.. Do tego chrupiące
nasionami słonecznika,
migdały i
chipsy kokosa . Połączenie smaków bardzo oryginalne, ale idealnie dobrane. Wszystkie ze sobą współgrają.Oprócz
muesli jak już wspomniałam na początku, Verival oferuje również przekąski i
słodycze:
* żelki
owocowe bez
żelatynyW różnych smakach:
cytryny,
pomarańczy,
malin,
czarnej porzeczki i
jabłek. Jako środka żelującego użyto pektyn
cytrusowych, które nadały im miękkości. Intensywnie
owocowe, a co najważniejsze - nie czuć w nich sztuczności, charakterystycznej dla żelków dostępnych w sklepach. Świetnie nadają się dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.*
wafle z
kukurydzy i komosy ryżowejCieniutkie, chrupiące, o pięknym kolorze i co najważniejsze - super zdrowe. A do tego bezglutenowe! Najbardziej smakują mi posmarowane
masłem orzechowym i
kremem czekoladowym.***To już wszystkie produkty, których do tej
pory miałam okazję skosztować. Jednak na pewno skuszę się jeszcze na inne warianty
musli,
przetwory, sosy i szczególnie ciekawe - smakowe
siemię lniane!
Marka powoli wchodzi na rynek, jednak jej produkty możecie kupić już teraz w sklepach z ekologiczną żywnością, wspomnianej już Almie oraz w oficjalnym sklepie online:Jeśli lubicie naturalne, nieprzesłodzone i zdrowe produkty- koniecznie spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie :)