ßßß Cookit - przepis na Zapiekane ryżowo-twarogowe śniadanie z owocami. Zdrowe i ...

Zapiekane ryżowo-twarogowe śniadanie z owocami. Zdrowe i ...

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Wielozbożowe kanapki z domową ...
Deser budyniowy na osłodę ... »
Ostatnio temperatury na zewnątrz nas nie rozpieszczają. Noce i poranki są zimne, dlatego warto zacząć dzień od pysznego, ciepłego śniadania. Dziś proponuję zapiekane ryżowo-twarogowe śniadanie z owocami. Taki posiłek jest idealny zwłaszcza dla naszych pociech. Lekkie, pożywne, ciepłe, naturalnie słodkie i wyjątkowo smaczne śniadanie powinno zadowolić nawet wybrednego malucha. Spróbujcie, polecam.
„Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają składniki niezbędne dla prawidłowego rozwoju całego organizmu. Dlatego wzbogacajmy dietę w mleczne przetwory, które są tak bogate w wapń, białka oraz witaminy D."
Składniki:(na 1 większą lub 2 mniejsze porcje)
1 szklanka mleka
6 łyżek płatków ryżowych
1 1/2 łyżeczki miodu
125 g chudego twarogu
2 1/2 łyżki borówek / jagód / jeżyn *
* wybór owoców, które dodamy zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań smakowych
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka, dodajemy miód do smaku i gotujemy. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy płatki ryżowe i ciągle mieszając gotujemy około 3-4 minuty. Zdejmujemy garnuszek z ognia, odstawiamy na 2-3 minuty.
Po tym czasie dodajemy do naszych płatków ryżowych 125 g chudego twarogu, dokładnie mieszamy wszystko widelcem.
Do naczynia do zapiekania przekładamy połowę masy ryżowo-twarogowej. Na nią wysypujemy 2 łyżki wybranych, małych owoców (u mnie jagody). Następnie nakładamy resztę masy.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy około 18 minut (, jeśli wolicie bardziej zwartą konsystencję można zostawić 3-4 minuty dłużej).
Wyjmujemy. Na wierzch wykładamy resztę owoców (1/2 łyżki).
Podajemy.
Smacznego
* przepis i pomysł własny
czwartek, 10 września 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Zapiekane-ryzowo-twarogowe-sniadanie-z-owocami.html