Wykonanie
Ostatnio cały czas się śpieszę, stresuję i choruję. Tak, dzisiaj zachorowałam i nie
mogę nic przełknąć. Mam nadzieję, że ten stan będzie trwał tylko do jutra.I właśnie dlatego wstawiam przepis na banalnie proste ciasto
owocowe, które robi mnóstwo osób. Ja też je robiłam, ale dwa miesiące temu i przepis czekał na lepsze czasy.Jest genialny w swojej prostocie i... nie trzeba włączać piekarnika. Ciasto i dużo więcej, bo jest to też przepis na ciut zdrowszą i mniej kaloryczną panna cottę.Ciasto na herbatnikach z
jogurtową panna cottą i
owocami! Kolejne z
serii "bez pieczenia" (poprzednio była szarlotka).Ja wracam do moich kleików i książek, a Wam zostawiam zimne ciasto. Lodowate jak mój nastrój. Pa!Składniki na 6 porcji1 mała paczka
herbatników (50g)1
jogurt naturalny (150 ml)1 małe
jabłko3 małe
morelegarść
malin (
jeżyn,
jagód,
borówek,
truskawek, poziomek...)1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
żelatynyJabłko i
morele pokroić na małe kawałki. Rozgrzać patelnię, przesmażyć na niej pokrojone
owoce, polać
miodem i dwiema łyżkami
wody. Dusić pod przykryciem przez 5 minut.
Jogurt przełożyć do niezbyt dużej miseczki.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej
wody, wlać do
jogurtu i dokładnie wymieszać. Dodać do niego duszone
owoce i wymieszać.
Herbatniki rozłożyć w pojemniku, polać je
jogurtem i posypać
malinami. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).Możecie dosłodzić
jogurt przed wymieszaniem z
żelatyną. Dla mnie i domowników tyle
miodu wystarczyło, ale wiem, że wiele osób słodzi więcej niż ja.