ßßß Cookit - przepis na Podwójna rozkosz, czyli Deser waniliowo-owocowy

Podwójna rozkosz, czyli Deser waniliowo-owocowy

nazwa

Wykonanie

Piękne słoneczko za oknami i do tego pachnie już jesienią, pomidorki pomału dojrzewają. A Wy coś uprawiacie? Ja jestem pełna podziwu, bo nie spodziewałam się aż takich plonów. Zresztą sami zobaczcie...
Nie wiem czy pamiętacie jak wklejałam swój ogródek na początku, wyglądał zupełnie inaczej. Pomidory są tak ciężkie, że krzaki ledwo wytrzymują. Już nie mogę się doczekać kiedy je będę mogła wyzbierać.Pewnie się zastanawiacie co dzisiaj dla was przygotowałam. Jak zwykle same pyszności :-D Lekki bardzo smaczny deser na każdą okazję. Nie ma w nim żadnej filozofii, więc nie musicie się obawiać, że może nie wyjść. Oczywiście warunek jest taki, ze będziecie nad nim cały czas czuwać, żeby jajka się nie ścięły.
składniki na krem waniliowy:
- 200ml mleka
- laska wanilii
- 2łyżki cukru + 1 łyżka do sosu owocowego
- 4żółtka
- miks owoców (malina,jeżyna,borówka,truskawka)
sposób wykonania:
Mleko podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, laskę wanilii przekrawamy na pół wzdłuż, nożem delikatnie ściągamy miąższ i dodajemy go do mleka, następnie pozostałą laskę wrzucamy do momentu zagotowania się mleka. Wsypujemy 2 łyżki cukru i mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje wyciągamy niepotrzebne laski wanilii i gorące mleko wlewamy do rozbełtanych żółtek.Wszystko dokładnie mieszamy. Krem przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu ciągle mieszając, do momentu aż krem zacznie gęstnieć, ale jajka nie mogą się ściąć , bo powstanie jajecznica. Umyte owoce miksujemy blenderem dodając łyżkę cukru. Następnie przecieramy przez sitko. Do połowy pucharka nakładamy wystudzony krem waniliowy, potem trochę mniej sosu owocowego. Deser przyozdabiamy listkami mięty. Ewentualnie kawałkami czekolady. Jemy od razu. Smacznego
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/09/podwojna-rozkosz-czyli-deser-waniliowo.html