Wykonanie
Panna cotta to deser, który na stałe wszedł do menu niemal każdej dobrze prosperujące restauracji czy kawiarni. Przygotowywany z prostych składników ma co prawda różne wariacje, ale najlepiej smakuje w tej klasycznej wersji. Pochodząca z okolic Piemnotu ''gotowana śmietanka'' podawana jest tradycyjnie w formie przypominającej babeczkę. Białą, gotowaną na wolnym ogniu masę z
mleka,
śmietany,
cukru oraz
żelatyny polewa się
owocowym sosem, konsystencją zbliżoną do musu. Ten najbardziej popularny to
truskawkowy, malinowy,
jagodowy,
czekoladowy, karmelowy.Znane są dwie hipotezy powstania Panna cotty. Pierwsza z nich
mówi o tym, że jej autorką jest pewna węgierska dama, która przygotowała ją na początku ubiegłego stulecia w regionie Langhe. Druga natomiast wspomina o
śmietance słodzonej
owocami bądź
orzechami i zjadanej w ten sposób przez mieszkańców północnych Włoch. Na początku
żelatyna, z racji swojej niedostępności, zastępowana była
wywarem z gotowanych kości.
Cukier jako główny składnik także zaczęto stosować później, ponieważ pierwotnie był on drogim towarem z importu.
Składniki (4 porcje):3 łyżeczki
żelatyny w proszku1
laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii250 ml
śmietanki kremówki (30% lub 36%)250 ml pełnego
mleka80 g
cukru1 łyżka
rumu (opcjonalnie)1 łyżka
białego wina (opcjonalnie))do podania:świeże
maliny,
porzeczki,
jezyny lub
truskawkimus lub sos
owocowyŻelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej
wody i odstawiamy na 5 minut.
Laskę wanilii przepoławiamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Do rondelka wlewamy
śmietankę i
mleko, dodajemy
cukier, ziarenka
wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z
wanilii. Mieszając podgrzewamy aż
cukier się rozpuści.Dodajemy
rum i
wino, doprowadzamy do zagotowania i szybko odstawiamy z ognia. Dodajemy namoczoną
żelatynę i mieszamy energicznie przez około minutę, aż cała
żelatyna się rozpuści.Mieszankę wlewamy do 4 filiżanek. Odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej
wody. Deser wykładamy na talerzyk i podajemy ze świeżymi
owocami lub
musem owocowym.