Wykonanie
Lubię spędzać czas w kuchni. Gotować, piec i smażyć… wymyślać nowe potrawy, poznawać smaki. Ostatnio często korzystam z wolnego czasu i wybieram się do kuchni by coś upichcić. Jeszcze trochę i może mi tego brakować, ale postaram się, by miejsce na pasje i dobre jedzenie zawsze wpisało się w grafik dnia. Przygotowałam dziś dla Was dwa przepisy na obiad – kotleciki z
czarnej fasoli oraz
pomidorową potrawkę z warzywami,
soczewicą i
tofu . Zacznę może od pierwszego dania…Pierwszy raz miałam okazję spróbować
czarną fasolkę . Postanowiłam ulepić z niej małe kotleciki z dodatkiem przypraw,
płatków drożdżowych i
mąki – prosto, zdrowo i smacznie! Trafiły do piekarnika i w zaledwie 20 min. były już gotoweWarto podać je z
ryżem lub
kaszą oraz warzywami – ja wybrałam
cukinię, którą zapiekałam razem z kotlecikami.
kotleciki z
czarnej fasoli z
kaszą jaglaną, pieczoną
cukinią oraz tahiniblack bean mini burgers with millet, baked zucchini and tahiniSkładniki:230g ugotowanej
czarnej fasolki (może być z puszki, opłukać!!)
łyżka pełnoziarnistej
mąki orkiszowej (lub innej)łyżka
płatków drożdżowych1/3 łyżeczki wędzonej
paprykipieprzmielona
kolendra oraz kumin1/3 łyżeczki zatarułyżeczka (bezglutenowego)
sosu sojowego Tamari
Fasolkę zmiksować na puree. Następnie dodać resztę składników i dokładnie połączyć. Ma wyjść gęsta, nie lepiąca się masa – gdy jest zbyt sucha dolać trochę
mleka roślinnego/wody. Formować dowolnej wielkości kotleciki. Piec (na papierze do pieczenia) w 200 stopniach Celsjusza ok. 20 min. – im większe, tym dłużej piec. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*
cukinię pokroiłam w plastry, doprawiłam
pieprzem i
papryką – piekłam razem z kotlecikamiKolejny pomysł to potrawka z
czerwoną soczewicą i
pomidorową passatą . Są w niej
pieczarki,
zielona cebulka oraz
papryka, zaś podana jest z pieczonym
tofu marynowanym w
sosie sojowym i przyprawach . Nie mogło zabraknąć tu też
płatków drożdżowych oraz chrupiących ziaren . Przyznam, że to danie smakowało mi tak bardzo, że żałuję iż nie zrobiłam go więcej.
pomidorowa potrawka z
czerwoną soczewicą,
pieczarkami,
papryką i
zieloną cebulką podana z pieczonym
tofu,
płatkami drożdżowymi oraz ziarnami (
pestkami dyni,
słonecznikiem i
orzeszkami pinii)tomato stew with red lentils, champignons, red pepper and green onion served with baked
tofu, yeast flakes and seeds (pumpkin seeds, sunflower seeds and
pine nuts)Składniki:
tofu:ok. 100-120g
tofu naturalnego
1/3 łyżeczki wędzonej
paprykipieprz, kumin,
kurkumałyżka
sosu sojowego Tamari (bezglutenowy)
Tofu dokładnie odsączyć z
wody. Pokroić w drobną kostkę i zamarynować w
sosie sojowym oraz przyprawach min. godzinę przed przygotowaniem. Następnie piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20 min.kilka
pieczarek (tutaj: białe, mogą być brązowe)jedna podłużna
czerwona paprykapieprz3-4 łyżki
czerwonej soczewicyszklanka pomidorowej passatymielona
paprykałyżeczka
sosu sojowegogarść posiekanej
zielonej cebulkiPieczarki pokroić w plastry, a
paprykę dowolnej wielkości kostkę. Następnie podusić warzywa z 2-3 łyżkami
wody. Doprawić
pieprzem i
papryką. Dusić, aż
woda wyparuje. W tym czasie gotować też
soczewicę (z szklanką
wody). Gdy się ugotuje dodać do
pieczarek i
papryki. Następnie wlać passatę i gotować chwilę. Na koniec wmieszać posiekaną
zieloną cebulkę. Podawać z upieczonym
tofu,
płatkami drożdżowymi i ziarnami. Smacznego!Powoli zaczyna do mnie docierać, że to wszystko dzieje się naprawdę – jestem tutaj, spełniam marzenia! Poznaje ludzi z całego świata, z podekscytowaniem uczestniczę w wielu wydarzeniach wprowadzających mnie w studenckie życie, a kalendarz powoli zapełnia się ważnymi spotkaniami, wykładami, itp. Jeszcze tylko jedna sprawa nie
daje mi spokoju – szukam dalej, może dziś, a może za parę dni… Najważniejsze by się nie poddawać 😉Co zapamiętałam wczoraj i wzięłam sobie od razu do
serca: „Time is
more than money!”Miłego czwartku!