Wykonanie
Bardzo smaczny
makaron ale od razu piszę, że nie dla każdego. Trzeba lubić
paprykę. Składniki bardzo fajnie się uzupełniają a
natka pietruszki nadaje daniu świeżości. Dla mnie im jej więcej tym lepiej, ponadto wzbogaciłam swoje o
oregano, którego u mnie w daniach
makaronowych nie może zabraknąć :) Przepis z książki Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu ".
Składniki :250 g
makaronu spagetti lub mafaldini ( u mnie fusilli )1 łyżeczka
oliwy czosnkowej140 g pokrojonej pancetty lub 200 g wędzonych lardons,lub ok 150 g
wędzonego boczku1/2 łyżeczki pokruszonego
chilli ( u mnie świeże )otarta skórka i sok z 1
cytryny2 łyżki zimnej
wody190 g pieczonej
papryki ze słoikamały pęczek
natki pietruszkisól,
pieprzMakaron gotujemy al`dente. Cześć
wody z gotowania
makaronu zostawiamy a sam
makaron odsączamy na sicie.W rondlu rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę pancettę ( lardons lub
boczek ) do zrumienienia. Kolejno dokładamy
chilli, sok i
skórkę z cytryny oraz 2 łyżki
wody. Gotujemy około 1 minuty.
Paprykę odsączamy i tniemy na niewielkie kawałki. Dokładamy do rondla wraz z częścią posiekanej
natki pietruszki. Mieszamy. Dodajemy ugotowany
makaron. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem ewentualnie dla większej pikanterii
chilli. Ja dodatkowo dosypałam
oregano. Jeśli
makaron jest za suchy dolewamy nieco
wody, który odłożyliśmy wcześniej z gotującego się
makaronu. Mieszamy. Na talerzu posypujemy pozostałą
natką pietruszki.Smacznego :)