Wykonanie
Pasta do
chleba,
mięs, macy, a także do
makaronu. Z pieczonego
bakłażana,
orzechów włoskich i
czosnku. Jesli ktos nie ma tahini, mozna pominąc. Inspiracja: fotoforum i Polka . Dodam tylko, ze zapach pieczonego
bakłazana jest niesamowity!Składniki:- 1 średniej wielkości
bakłażan- duzy ząbek
czosnku- łyżka
oliwy- łyżka mielonych
orzechów włoskich- 2 łyżki
wody z gotowania
makaronu-
pieprz,
sól- sok z 1
cytryny do smaku- łyżka tahini- łyżka posiekanej
natki pietruszkiWykonanie:Rozgrzac piekarnik do 200 st.C.
Bakłażan dokladnie ponakłuwac widelcem (wowczas nie pęknie podczas pieczenia). Upiec w piekarniku obracając na wszystkie strony az bedzie miekki w srodku - ok. 45 minut.Upieczony
bakłazan obrac ze skóry. Do malaksera wrzucic ząbek
czosnku,
orzechy,
oliwę,
wodę z ugotowanego
makaronu,
sok z cytryny, sol,
pieprz i tahini oraz obrany
bakłazan (przy małych i srednich bakłazanach spokojnie mozna zostawic pestki). Zmiksować na gładką masę. Przy braku malaksera: rozgniesc widelcem
baklazana, reszte stalych skladnikow drobno posiekac, wszystko dokladnie pomieszac.Propozycje wykorzystania:1) Wymieszać z ugotowanym al dente
makaronem (przepis starcza spokojnie na 2-3 porcje
makaronu). Danie mozna posypac tartym
parmezanem i podawac z grillowanym
kurczakiem (jak na zdjęciu).2) Pastę schłodzić i podać z grillowanym
mięsem albo do macy jako przekąskę na imprezie.