Wykonanie
Spaghetti aglio
olio e peperoncino, czyli
makaron z
czosnkiem,
oliwą i
papryczką chilli. Wstyd się przyznać, że przez tyle lat omijałam taką klasykę… Od czego jednak ma się inspirujących przyjaciół:) Zanim spróbowałam go po raz pierwszy, trudno było mi uwierzyć, że coś składającego się z 3 składników (nie licząc
makaronu) może być tak pyszne. Miłość do tego dania przyszła jednak zanim jeszcze zdążyłam go spróbować. Zapach podsmażanego na
oliwie czosnku i
papryki, obłędne kolory po dodaniu świeżej
pietruszki… no wakacje w jakiś miłych, ciepłych krajach jak nic. W każdym razie przyrządzanie spaghetti aglio
olio e peperoncino sprawia tyle samo przyjemności co jedzenie. I zajmuje 15 minut…Co nam będzie potrzebne:– pół paczki
makaronu spaghetti (paczka 500g)– 6 ząbków
czosnku– 6 łyżek stołowych
oliwy– 1
papryczka chilli–
sól– opcjonalnie, ale mocno sugerowane;):
natka pietruszki– opcjonalnie: starty
parmezan do posypaniaPrzygotowanie:wstawiamy
wodę na
makaron (według przepisu na opakowaniu),
wodę trzeba dobrze posolić (ok 2 łyżeczki), można też dodać odrobinę
oleju lub
oliwy, żeby
makaron się nie sklejałzanim
woda się zagotuje obieramy
czosnek (porada dla nooba: przed obraniem
czosnek należy lekko przygnieść – na ząbku
czosnku kładziemy na płasko nóż i przygniatamy dłonią, aż usłyszymy pęknięcie, wtedy będzie łatwiej zdjąć łupiny) i niezbyt drobno siekamypapryczkę kroimy na połowę, wyciągamy nasiona i kroimy na cienkie paseczki (jeśli ktoś z Was jest szczęśliwym posiadaczem blendera z opcją siekanie można ułatwić sobie pracę i posiekać w nim
czosnek razem z
papryką)siekamy
pietruszkę na patelnię wlewamy
oliwę i rozgrzewamy na niewielkim ogniu w tym czasie
woda na
makaron pewnie zaczęła się już gotować, wrzucamy więc
makaron i gotujemy al dente (tyle minut ile podano na opakowaniu)zanim
makaron się ugotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy
czosnek i papryczkę i podsmażamy na bardzo małym ogniu ok. 4-5 min, często mieszając (uwaga żeby nie przesmażyć
czosnku, bo
zrobi się gorzki), na koniec smażenia dorzucamy posiekaną
pietruszkę i szczyptę
soli (szczypta to tak na koniec łyżeczki)ugotowany
makaron odcedzamy na sitku, zlewamy zimną
wodą, żeby pozostał al denteodcedzony
makaron mieszamy dobrze z podsmażonym
czosnkiem i
papryką, najlepiej na patelnipodajemy w głębokim talerzu, jeśli ktoś lubi można posypać startym
parmezanemJak widać, przygotowanie całego dania zajmuje tyle, co ugotowanie
makaronu:) Smacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments