Wykonanie
Kiedyś nie przepadałam za
żurkiem, jednak na szczęście to się zmieniło, bo teraz do jedna z moich ulubionych zup. Podstawowa potrawa stołu Wielkanocnego. W niektórych rejonach polski w niedzielę zamiast rosołu podaje się właśnie żur, koniecznie z
jajkiem :) Oto moja wersja.
Składniki :1 litr
bulionu warzywnego250 ml zakwasu na żur2 kawałki
kiełbasy ( ja dałam śląskiej, najlepiej biała ale jakoś za nią nie przepadam )około 20 dag
wędzonego boczku2-3
jajka ( jeśli lubimy można dodać więcej )2 łyżki
majerankusól,
pieprzBoczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni. Skórę z
boczku odkładamy, nie wyrzucamy.
Jajka gotujemy na twardo.
Bulion przelewamy do garnka, dodajemy zakwas, podsmażony
boczek, skórę z
boczku,
majeranek. Doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie kroimy
kiełbasę na plasterki. Gdy zupa zacznie wrzeć dorzucamy
kiełbasę ( można ją wcześniej również podsmażyć ), chwilę gotujemy, jakieś 10 minut. Zdejmujemy z ognia, wyciągamy skórę po
boczku, doprawiamy. Rozlewamy na talerze,
jaja obieramy, kroimy w ćwiartki, podajemy bezpośrednio w zupie lub osobno na talerzu.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni, Wielkanocne smaki.