Wykonanie
Cześć =) Bardzo lubię
jajka podawane na śniadanie, w przeróżnej postaci.
Jajka sadzone na
boczku goszczą u mnie bardzo często podczas sobotnich i niedzielnych śniadań - to już taka tradycja. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne.
Jajka na
boczku (na
bekonie), to typowe śniadanie dla kuchni angielskiej czy amerykańskiej, znane chyba na całym świecie.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
jajek sadzonych na
boczku, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje)- 2-4
jajka- 2-6 plasterków
wędzonego boczku-
sól,
pieprz-
szczypiorek (opcjonalnie)Sposób wykonania:1) Patelnię rozgrzewamy.2) Układamy plastry
boczku i na średnim ogniu smażymy na chrupko z obu stron.3) Wbijamy
jajka i smażymy, aż zetnie się
białko.4) Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.5) Podajemy od razu. Samo lub na przykład z
pieczywem.
Smacznego =)