Wykonanie
Cześć =) Bardzo lubię
jajka podawane na śniadanie i kolację, w przeróżnej postaci.
Jajka na
boczku (na
bekonie), to typowe śniadanie dla kuchni angielskiej czy amerykańskiej, znane chyba na całym świecie. W tej wersji udało mi się zrobić
jajko sadzone na
boczku w kształcie jamnika.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
jajek sadzonych na
boczku, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje)- 2-4
jajka- 2-6 plasterków
wędzonego boczku-
sól,
pieprz-
szczypiorek (opcjonalnie)Sposób wykonania:1) Patelnię rozgrzewamy.2) Układamy plastry
boczku i na średnim ogniu smażymy na chrupko z obu stron.3) Wbijamy
jajka i smażymy, aż zetnie się
białko.4) Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.5) Podajemy od razu. Samo lub na przykład z
pieczywem.Smacznego =)