Wykonanie
Fajna odmiana krokietów. Pierwszy raz robiłam i
jadłam. Bardzo smaczne. Nie są super szybkie do zrobienia choć długo tez nie schodzi ( nie liczac czasu gotowania
ziemniaków ) ale naprawdę warto. Pod chrupiącą skórką ziemnaczaną kryje się nadzienie jajeczno-
szczypiorkowe, świetne połączenie. Chociaż raz trzeba je zrobić :) Polecam :) Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego do " Pani domu ".
Składniki :75 dag
ziemniakówjajkołyżka
masłasól ( szczypta )2 łyżki
mąki1/2 szklanki
tartej bułkiolej do smażeniaSkładniki nadzienia :3
jajka ugotowane na twardo1/2 pęczka
szczypiorku lub
koperku ( użyłam cały pęczek
koperku )2 łyżki gęstej
śmietany ( użyłam
majonezu )
sólpieprzZiemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i przestygnięte przeciskamy przez praskę. Dodajemy
jajko,
mąkę,
sól, i
masło. Wyrabiamy jednolite ciasto ( ja użyłam większej ilości
ziemniaków i co za tym idzie dałam węcej
mąki żeby ciasto miało odpowiednią konsystencje ). Ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy na stolnicy, następnie kroimy w prostokąty ( wielkość zależy od nas ).Farsz :
Jajka tniemy w drobną kostkę,
zieleninę drobno siekamy. Dodajemy
śmietanę, mieszamy wszystko dobrze doprawiając
solą i
pieprzem do smaku.Na kawałek cista nałożyć porcję farszu, zrolować i skleić brzegi. Krokiety obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju ze wszystkich stron na złoto. Podajemy z surówkami lub same.Smacznego :)