Wykonanie
Przez wielu nielubiana, lub pomimijana celowo, u mnie czasem gości na talerzu, bo zwyczajnie ją lubię...
mortadela. Gdy kupimy tę dobrej jakości, może ona śmiało konkurować po odpowiednim przygotowaniu z wieloma
mięsnymi daniami obiadowymi.
Składniki:10 plasterków średnio pokrojonej
mortadeli2
jajkasól i
pieprz do smaku1 łyżeczka garammasali2 ząbki
czosnku1 łyżka
masłąolej do smażenia
mąka do panierowania
szczypiorekDodatkowo:Ugotowane
ziemniaki z
koperkiemsurówka colesław
Sposób przygotowania:Na patelni rozgrzać
olej. W miseczce roztrzepać
jajka, dodać
sól,
pieprz i garammasalę.
Mortadelę zanurzyć w
jajku z
przyprawami, a nastęonie w
mące i kłaść na rozgrzanej patelni. Smażyć na rumiano, na końcu dodać
masło i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ziemniaczkami i surówką ...Smacznego.